Köszöntünk a Ficánka Óvoda webodalán!

Ficánka Montessori Óvoda

Alapelvünk a gyermekbe vetett bizalom, hiszen minden kicsiben megvan a cselekvésnek és a világ megismerésének a vágya. A mi feladatunk: a gyermek adottságainak kibontakoztatása, saját tevékenysége, saját tapasztalata által. Nálunk az óvodai élet középpontjában a gyermek és a gyermeki játék áll, melyet életkori sajátosságaikhoz és önálló fejlődésükhöz speciálisan kialakított eszközrendszer segít. Mindezt nálunk olyan pedagógusok közvetítik, akikre szeretetteljes magatartás, empátiás csendes, halk metakommunikációval való irányítás jellemző. Hiszen a Montessori pedagógia a szeretet pedagógiája. 

 

 

"Segíts, hogy magam csinálhassam!"

Ausztriában síeltünk
FacebookIWIWGoogle bookmarkTwitter
Hagyományainkhoz híven, az új év elején ismét összepakoltunk és elindultunk  az osztrák hegyekbe. Jó volt megérkezni az ismerős helyre, a régi és új táborozókkal, a már iskolás-és még óvodás gyerekekhez és szüleikhez.
 
 
Az első napon, érkezés után máris ismerkedtünk a havas lejtőkkel. Bár a felvonók lassan zártak, a kezdő csoportos gyerekek Zoli bácsival gyakorolhatták a fel-és lecsatolást, a megállást. Szüleik közben a hegyoldalon sétálva bátorították a gyerekeket. Örömmel csatolták fel sílécüket a haladóbb csoport tagjai is, így visszajött az előző sítáborokban elsajátított "rutin".
Második nap, a bőséges reggeli után mosolygós gyerekarcok vártak bennünket :
 
 
Elkezdődött a bemelegítés, majd  oktatás. A gyerekek nagy része a bébi-pályára,a "varázsszőnyegre" igyekezett, magam pedig - lelkes csoportommal  elindultam a tárcsás felvonóhoz. Délután már  felmentünk az ülős lifttel a hegy tetejére,2222 méter magasra !  :-))   A gyerekek ügyesen vették az akadályt, mindenki remekül használta a felvonót - persze figyeltünk rá,hogy 1-1 felnőtt legyen velük. Délben ebédszünetet tartottunk, majd  délután újra síztünk. Jó volt látni, ahogy a csemeték növekvő ügyességgel - és önbizalommal -  veszik az akadályokat .
 
Vacsora előtt még  kimentünk sétálni, csúszkázni,a hóban játszani.
 
 
Esténként sem unatkoztunk:  játékos vetélkedő, másnap pedig diszkós buli várt mindenkit. Közben Zoli bácsi is ügyeskedett a kezdő sízőkkel! A tábor végére minden kisgyerek biztonsággal lecsúszott hóekében a sípályán és a kanyarodásba is belejöttek. Zoli bácsi zsebéből fogyatkozott a jól megérdemelt cukorka :-)
 
 
Utolsó vacsoránknál elköszöntünk és megbeszéltük, hogy találkozunk ismét:
 
JÖVŐRE,VELED ,UGYANITT ! :-)