Köszöntünk a Ficánka Óvoda webodalán!

Ficánka Montessori Óvoda

Alapelvünk a gyermekbe vetett bizalom, hiszen minden kicsiben megvan a cselekvésnek és a világ megismerésének a vágya. A mi feladatunk: a gyermek adottságainak kibontakoztatása, saját tevékenysége, saját tapasztalata által. Nálunk az óvodai élet középpontjában a gyermek és a gyermeki játék áll, melyet életkori sajátosságaikhoz és önálló fejlődésükhöz speciálisan kialakított eszközrendszer segít. Mindezt nálunk olyan pedagógusok közvetítik, akikre szeretetteljes magatartás, empátiás csendes, halk metakommunikációval való irányítás jellemző. Hiszen a Montessori pedagógia a szeretet pedagógiája. 

 

 

"Segíts, hogy magam csinálhassam!"

Hagyományaink
FacebookIWIWGoogle bookmarkTwitter

 

>>>Ünnepeink

>>>Jeles napok

 

 

Ünnepeink

 

Mikulás

A MIKULÁS napot megelőző hetekben már érezhető a gyerekek hangulatán az izgatott várakozás. Sokat mesélnek, ki mit kért a Mikulástól, mit írt, rajzolt, neki levelében. Ehhez kapcsolódó, verseket, meséket, dalokat hallgatnak, megismerik Miklós püspök történetét.

A várva várt napon a Mikulás személyesen „jön el” hozzánk! A gyerekek csillogó szemekkel mondják el versüket, éneküket és boldogan veszik át megérdemelt csomagjukat

 

Karácsony

A KARÁCSONYI készülődés során ünnepi díszbe öltöztetjük az óvodát. Elkészítjük ünnepvárás kézzelfogható jelképét az adventi koszorút és naptárt, mely segíti a hetek és napok múlásának követését. A gyerekek is szorgoskodnak, nagy gondossággal, titokban készítik el ajándékaikat, miközben átélik, hogy adni, örömet szerezni jó.

Ünnepi díszbe öltöztetjük lelkünket és a tanult versekkel, énekekkel felköszöntjük a csillogó fenyőfát, majd kibontjuk a fa alatt rejlő ajándékokat.

Délután hagyományainkhoz híven a szülőkkel együtt ünnepelünk, csemegézünk, kellemes hangulatban.

 

Farsang

FARSANG megünneplése, a tél elűzése a gyerekek legkedveltebb mulatsága!

Télűző, tavaszváró mondókákat mondunk, maskarába bújunk, majd versikébe szedve bemutatjuk jelmezeinket.

„Mulatozunk,” van eszem, iszom, zene, tánc! Játékos versenyek színesítik a napot: csoki evés, szörp-ivás, labda fújás, se szeri, se száma a tréfás vetélkedőknek, finom jutalomért cserébe.

 

Anyák napja

Az évszak legszebb, és legmeghatóbb ünnepe az ANYÁK NAPJA. Egész nap lázas készülődéssel segítenek a gyerekek az édesanyáknak készülő sütemény elkészítésében, az ünnepi szoba feldíszítésében, a saját kezű ajándékok elhelyezésében.Majd eljön a várva várt pillanat, amikor minden csemete felköszöntheti anyukáját, nagymamáját verssel, énekkel, nagy odaadással készített kis meglepetés ajándékkal és a saját maga által tálalt édességgel.

Megható tekintetek, és boldogságtól könnyes szemek arról tanúskodnak, hogy ez a pillanat milyen különleges, kapocs anya és gyermeke között

 

Évzáró és Ballagás

Megannyi élmény és közös munka után elérkezik a tanév utolsó időszaka, melynek megkoronázása AZ ÉVZÁRÓ ÉS BALLAGÁS. A gyerekek verses –mesés-dalos csokorból összeállított műsorral búcsúztatják az óvodás évet.
A nagycsoportosok utoljára csillogtathatják, meg tudásukat, és mondhatják el kedvelt verseiket, énekeiket. Nagy lelkesedéssel készülnek, és minden rezdülésükből érezhető hogy ők már nagyok, igazán elballagók, akiket nemsokára vár egy új világ és sok más barát.

Hagyományaink közé tartozik, hogy a ballagók körbe járják az óvodát, elbúcsúznak a kedves helyeiktől, az udvartól, csoportszobától, és a csoportjuktól.

 


Jeles napok


Víz világnapja

Minden évben a víz világnapján ellátogatunk a Duna partra, ahol megfigyeljük a vízi világ növényeit, állatait. Madáreleségnek, kekszet, kenyérkockát viszünk. Megetetjük a szárcsákat, vadkacsákat és a gyönyörű hattyúkat. Megfigyeljük, hogyan fodrozódik a víz a szellő hatására, hogyan úsznak a kacsák a vízen, és miként tárja szét szárnyait a fehér hattyú.

A kompon utazás a kirándulás kedvenc része.


 
Márton nap

November 11-i Márton nap zárja le a népszokás szerint az éves gazdasági munkákat, kezdetét veszi a természet téli pihenő időszaka, e napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. Napjainkban ebből  leginkább a Márton napi liba fogyasztása maradt fent. A naphoz azonban Szent Márton legendája is kötődik..


A legenda szerint a 4. században Szombathely környékén született és a római császár katonájaként szolgáló Márton egy különösen hideg téli estén francia honban lovagolva megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké is szentelték. A (legelterjedtebb) monda szerint Mártont szerénysége méltatlannak tartotta e címre, ezért elbújt egy libaólban.  A libák azonban hangos gágogásukkal elárulták, így megtalálták és Tour püspökévé szentelték. A német nyelvterületekről ismert lámpás/fáklyás felvonulás, Martinsumzug, szintén Szent Márton emlékét hivatott őrizni, és a jó cselekedeteket jelképező fényt kívánja eljuttatni mindenkihez.

Mi mindkét hagyományt megőriztük óvodánkban.

Sötétedés kezdetekor magunk készítette lámpásokkal (benne mécses) járjuk az utcákat az óvoda körül és közben Márton napi dalokat énekelünk.


A közeli tisztáson alkalmanként más és más meglepetéssel (árnyjáték, kívánság lámpás eregetése) örvendeztetjük meg egymást. Visszaérve, terülj asztalka vár bennünket, finom liba étkekkel, jó meleg teával. Kellemes hangulatú késő délutánt töltünk így el együtt.


Medvés napok

Közismert hiedelem szerint, ha a medve gyertyaszentelőkor meglátja az árnyékát, elnyúlik a tél, de ha nem, korai tavaszra számíthatunk. Február első hetében medvehagymás pogácsát sütünk, medvetáncot járunk, medvecukrot kóstolunk. A medve jegyében telnek énekeink, verseink, kézműves tevékenységeink is. A mindennapokban is szívesen látjuk a medvéket, plüss macikat, kicsit és nagyot egyaránt.

Az elhozott kedvencekből kiállítást rendezünk.