Kapcsolat

Ficánka Montessori Óvoda

Cím: 1238 Budapest,
Wekerle Sándor u. 15.
Telefon:
+36302417467
E-mail:
ficankaovoda@gmail.com
Közösségi média Nyitvatartás


Hagyományaink

Ünnepeink

Mikulás

A MIKULÁS napot megelőző hetekben már érezhető a gyerekek hangulatán az izgatott várakozás. Sokat mesélnek, ki mit kért a Mikulástól, mit írt, rajzolt, neki levelében. Ehhez kapcsolódó, verseket, meséket, dalokat hallgatnak, megismerik Miklós püspök történetét.

Karácsony

A KARÁCSONYI készülődés során ünnepi díszbe öltöztetjük az óvodát. Elkészítjük ünnepvárás kézzelfogható jelképét az adventi koszorút és naptárt, mely segíti a hetek és napok múlásának követését. A gyerekek is szorgoskodnak, nagy gondossággal, titokban készítik el ajándékaikat, miközben átélik, hogy adni, örömet szerezni jó.

Délután hagyományainkhoz híven a szülőkkel együtt ünnepelünk, csemegézünk, kellemes hangulatban.

Farsang

FARSANG megünneplése, a tél elűzése a gyerekek legkedveltebb mulatsága!

„Mulatozunk,” van eszem, iszom, zene, tánc! Játékos versenyek színesítik a napot: csoki evés, szörp-ivás, labda fújás, se szeri, se száma a tréfás vetélkedőknek, finom jutalomért cserébe.

Anyák napja

Az évszak legszebb, és legmeghatóbb ünnepe az ANYÁK NAPJA. Egész nap lázas készülődéssel segítenek a gyerekek az édesanyáknak készülő sütemény elkészítésében, az ünnepi szoba feldíszítésében, a saját kezű ajándékok elhelyezésében.Majd eljön a várva várt pillanat, amikor minden csemete felköszöntheti anyukáját, nagymamáját verssel, énekkel, nagy odaadással készített kis meglepetés ajándékkal és a saját maga által tálalt édességgel.

Évzáró és Ballagás

Megannyi élmény és közös munka után elérkezik a tanév utolsó időszaka, melynek megkoronázása AZ ÉVZÁRÓ ÉS BALLAGÁS. A gyerekek verses –mesés-dalos csokorból összeállított műsorral búcsúztatják az óvodás évet.
A nagycsoportosok utoljára csillogtathatják, meg tudásukat, és mondhatják el kedvelt verseiket, énekeiket. Nagy lelkesedéssel készülnek, és minden rezdülésükből érezhető hogy ők már nagyok, igazán elballagók, akiket nemsokára vár egy új világ és sok más barát.
 

Jeles napok

Víz világnapja

Minden évben a víz világnapján ellátogatunk a Duna partra, ahol megfigyeljük a vízi világ növényeit, állatait. Madáreleségnek, kekszet, kenyérkockát viszünk. Megetetjük a szárcsákat, vadkacsákat és a gyönyörű hattyúkat. Megfigyeljük, hogyan fodrozódik a víz a szellő hatására, hogyan úsznak a kacsák a vízen, és miként tárja szét szárnyait a fehér hattyú.

Márton nap

November 11-i Márton nap zárja le a népszokás szerint az éves gazdasági munkákat, kezdetét veszi a természet téli pihenő időszaka, e napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. Napjainkban ebből  leginkább a Márton napi liba fogyasztása maradt fent. A naphoz azonban Szent Márton legendája is kötődik..

A legenda szerint a 4. században Szombathely környékén született és a római császár katonájaként szolgáló Márton egy különösen hideg téli estén francia honban lovagolva megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké is szentelték. A (legelterjedtebb) monda szerint Mártont szerénysége méltatlannak tartotta e címre, ezért elbújt egy libaólban.  A libák azonban hangos gágogásukkal elárulták, így megtalálták és Tour püspökévé szentelték. A német nyelvterületekről ismert lámpás/fáklyás felvonulás, Martinsumzug, szintén Szent Márton emlékét hivatott őrizni, és a jó cselekedeteket jelképező fényt kívánja eljuttatni mindenkihez.

Mi mindkét hagyományt megőriztük óvodánkban.

A közeli tisztáson alkalmanként más és más meglepetéssel (árnyjáték, kívánság lámpás eregetése) örvendeztetjük meg egymást. Visszaérve, terülj asztalka vár bennünket, finom liba étkekkel, jó meleg teával. Kellemes hangulatú késő délutánt töltünk így el együtt.

Medvés napok

Közismert hiedelem szerint, ha a medve gyertyaszentelőkor meglátja az árnyékát, elnyúlik a tél, de ha nem, korai tavaszra számíthatunk. Február első hetében medvehagymás pogácsát sütünk, medvetáncot járunk, medvecukrot kóstolunk. A medve jegyében telnek énekeink, verseink, kézműves tevékenységeink is. A mindennapokban is szívesen látjuk a medvéket, plüss macikat, kicsit és nagyot egyaránt.


Vissza az előző oldalra!
Ficánka Montessori Óvoda - Magyar